Planering
Solenergi är:
Ren
Återkommande
Rogivande
Bra för plånboken
Efter 2,5 år har panelerna sparat in den koldioxid som gick åt vid tillverkningen
Efter 40 år har produktionen sjunkit till 3/4 och det kan vara dags att byta ut dem.
FAQ
1. HUR MÅNGA kW KAN JAG INSTALLERA?
Leta fram en plats på fastigheten som vetter mot söder (lämpligast men öster eller/och väster går också) som inte skuggas om möjligt med c:a 40° lutning. Helst inte vågrät på grund av underhåll (rengöring). Lodrät går bra. Panelerna kan monteras på tak vägg eller på stativ på marken
Till en 10kW hybridväxelriktare kan ett 20kWh batteri inkopplas
2. HUR STOR PLATS TAR PANELERNA?
C:a 0,2 kW/m2
3. PLACERING
Leta fram en plats på fastigheten som vetter mot söder (lämpligast men öster eller/och väster går också) som inte skuggas om möjligt med c:a 40° lutning. Helst inte vågrät på grund av underhåll (rengöring). Lodrät går bra. Panelerna kan monteras på tak vägg eller på stativ på marken.
4. BYGGLOV
Kontrollera om bygglov behövs. För paneler direkt på tak eller på vägg behövs som regel inget bygglov. För paneler som förändrar byggnadens siluett kan bygglov behövas. Kontrollera med den kommunala byggnadsnämnden.
5. MÅSTE JAG HA EN VÄXELRIKTARE?
Modulerna producerar likström. För att kunna använda den producerade energin i fastigheten måste den omvandlas till växelström 400/230VAC. Omvandling och inmatning på elnätet sker helt automatiskt. Finns ingen nätspänning kopplar växelriktaren automatiskt från.
6. VILKEN TYP AV VÄXELRIKTARE SKALL JAG VÄLJA?
Välj effekt efter modulerna minus 10%
Om t.ex. en panelgrupp monteras åt öster och en åt väster välj en växelriktare med 2 st MPPT-ingångar. Har alla modulerna samma lutning och azimut räcker det med 1 st MPPT-ingång.
För vissa solceller rekommenderar tillverkaren att minuspolen skall jordas för att uppnå optimalt resultat. I så fall väljs en växelriktare med transformator. I annat fall räcker det med en modell utan transformator
Tänk på ljudnivå och värmeavgivning med hänsyn till placeringen. Skall energilager med batteri installeras väljes en Hybridväxelriktare
Det är inte fel, för ett optimalt utnyttjande av växelriktaren, att överdimensionera paneleffekten 10 – 20% med hänsyn tagen till
med åren reducerad verkningsgrad och under soliga sommardagar förhöjd paneltemperatur och därmed effektreducering med c:a 10%.OBS! Utmatad effekt kan aldrig överstiga växelriktarens angivna maximala effekt. (10kW motsvarar c:a 15A, 15 kW motsvarar c:a 22,5A osv). Växelriktarens utmadade effekt kan som regel begränsas till valfritt värde förslagsvis 14kW som motsvarar c:a 20A beroende av nätspänningen. Högre paneleffekt skadar inte växelriktaren om panelerna inom rimliga gränser överdimensioneras. Växelriktaren förstörs däremot om för hög likspänning matas in. Ta därför hänsyn till den förhöjda spänning som kan uppstå
en kall solig vinterdag. Anläggningen storlek kan få en ekonomisk tröskel i dagsläget. Max. utmatad energi 30 000 kWh för skatteåterbäring
Om växelriktaren monteras utomhus bör den ej monteras i solljus då det blir svårt att avläsa displayen. Placeras växelriktaren långt från panelerna måste strängkablarna vara brandsäkert förlagda. En kortslutning mellan plus och minus höjer strömmen med endast c:a 10% vilket omöjliggör skydd med säkring, Ljusbågen kommer att bli bestående tills solen går ner.Förlusterna blir däremot lägre i strängkablarna än i en växelströmskabel då spänningen i dessa är högre och strömmen därmed lägre. Max 63A (ellagen) 100 A (skatteverket) mätarsäkring. Man kan ha två huvudsäkringar efter mätaren. En för konsumtion (nuvarande) och en för produktion (ny max 63A). Man betalar bara abonnemangsavgift för konsumtionen. Behöver elnätet förstärkas får man som regel betala för detta
7. HUR MYCKET KOSTAR DET?
C:a 10 – 15 kr/watt inkl. moms för en komplett driftsatt solpanelsanläggning.
Energilager c:a 10 – 15 kr/Wh (10kWh 100-150.000kr)
8. LIVSLÄNGD
Efter 2,5 år har panelerna sparat in den koldioxid som gick åt vid tillverkningen.
Efter 40 år har produktionen sjunkit till 3/4 och det kan vara dags att byta ut dem.
Batteri klarar som regel minst 8000 laddcykler. 2 cykler per dygn innebär alltså minst 10 år.
9. GARANTI
Moduler 10 år 90% produktionsgaranti och 25 år 80% produktionsgaranti
Övrigt 5 år
10. MIKROPRODUCENT
Produktionen mindre än förbrukningen max 63A huvudsäkring.
Mikroproducenter innefattar bland annat villor, bostadsrättsföreningar, lantbruk och företag. Inkomster från elhandelsföretag och nätägare skall deklareras som inkomst av kapital. I de flesta fall behöver inte inkomstskatt betalas eftersom villaägare varje år får ett schablonavdrag på 40 000 kronor som dras av från de totala inkomsterna för varje privatbostad. T.ex. uthyrning, försäljning av produkter, el etc.
- Mikroproducent innefattar bland annat följande villkor
- Mätaren byts ut utan kostnad för abonnenten.
- Mikroproducent får 60 öre per kilowattimme (från början energiskatten x 2 och borde alltså i dag vara 78,40 öre) i skatteåterbäring. Produktionsuppgift lämnas till skattemyndigheten av nätägaren
Se exempel nedan. - Maximal ersättning är 18 000 kronor per år. Betalning erhålls för det antal kWh som matas ut på elnätet men inte för fler kWh än vad som köpts och för maximalt 30 000 kWh.
- Mätarsäkring högst 63 A enligt ellagen, 100A enligt skatteverket för skattereduktion.
- Elhandelsbolaget betalar exklusive moms enligt separat överenskommelse till den som inte är momsregistrerad, inkl moms för den som är momsregistrerad, för den energi som matas in på elnätet.
- Nätägaren betalar exklusive moms den som inte är momsregistrerad, inkl moms för den som är momsregistrerad, för ”nätnytta” c:a 8 öre per kWh. Varierar för olika nätägare.
- Beskattningsbara personer behöver inte betala in moms på försäljning som inte överstiger 30 000kr.
Enligt skatteverket citat: Skattebefrielsen gäller för beskattningsbara personer som har en omsättning som
beräknas bli högst 30 000 kronor under beskattningsåret.
2024-11-22
- Ersättning för elcertifikat och ursprungsgaranti. Beroende på tillgång och efterfrågan varierar
ersättningen mellan 0 till 30 öre per kWh. Denna ersättning har minskat i betydelse på grund av
överskott på marknaden. - Energiskatt betalas inte om installerad toppeffekt inte överstiger 500 kW
Exempel 1
Utmatad energi 12.000kWh
Köpt energi 14.000kWh
Ersättning (1200×0,6) 7.200 kr
Exempel 2
Utmatad energi 12.000kWh
Köpt energi 10.000kWh
Ersättning (1000×0,6) 6.000kr
Elhandelsbolaget betalar exklusive moms den som inte är momsregistrerad, inkl moms för den som är momsregistrerad enligt separat överenskommelse för den energi som matas in på elnätet. Den som inte är momsregistrerad betalar inte in momsen. Nätägaren betalar exklusive moms den som inte är momsregistrerad, inkl moms för den som är momsregistrerad, för ”nätnytta” c:a 8 öre per kWh. Varierar för olika nätägare. Ersättning för elcertifikat och ursprungsgaranti. Beroende på tillgång och efterfrågan varierar ersättningen mellan 0 till 30 öre per kWh. Denna ersättning har minskat i betydelse på grund av överskott på marknaden.
11. SMÅSKALIG ELPRODUCENT
Produktionen större än förbrukningen. Som regel krävs 2 mätare. En för konsumtion och en för produktion. Kostnaden för mätarkomplettering betalas av abonnenten.
- Max 1,5 MW
- Ingen skattereduktion
- Engångskostnad för eventuell förstärkning av elnätet
- Fast årlig nätavgift till nätägaren för mätning och inrapportering till CESAR
- Ersättning per kWh från elhandelsbolag
12. VAD HÄNDER MED ENERGIN SOM JAG SJÄLV INTE ANVÄNDER?
Den ”lagras på nätet” Kraftleverantör och nätägare betalar enligt överenskommelse.
13. ELHANDELSBOLAGET
För energilager kontrollera även att tilltänkt aggregator godkänner elhandelsbolaget.
14. EKONOMI
Den ström som jag använder själv betalar jag inget för.
Besparing hos elhandelsbolaget blir aktuellt elpris per kWh, administrationskostnader, ev månadskostnad elcertifikat och moms.
Besparingen hos nätägaren blir den rörliga kostnaden för el-överföring som varierar runt 20 öre per kWh, energiskatten 39,2 öre per kWh.
Den fasta avgiften, baserad på huvudsäkringens storlek, måste man betala antingen det går ström i kabeln eller ej. För huvudsäkring över 63A baseras avgiften på månadens högsta effektuttag under en timme. Till dessa kostnader kommer moms.
Den ström jag matar ut på nätet får jag betalt för
* av elleverantören enligt överenskommelse med spotpriset som bas och
* av nätägaren för ”nätnytta” enligt överenskommelse med elöverföringskostnaden som bas.
Nätägaren för mer och mer av sina kostnader som fast avgift och mindre som med rörlig kostnad till nackdel för egenproduktion.
15. ELCERTIFIKAT OCH URSPRUNGSGARANTI
Såväl mikro- som småskalig elproducent kan erhålla ersättning för elcertifikat och ursprungsgaranti. Beloppet betalas efter tillgång och efterfrågan (0 – 300:-/MWh).
16. SAMMANFATTNING ERSÄTTNING MIKROPRODUCENT
Den ström som förbrukas direkt i anläggningen kostar inget men den fasta avgiften baserad på huvudsäkringens storlek måste betalas
För det överskott som uppstår t.ex. mitt på dagen erhålls ersättning per kWh från
- elhandelsbolaget baserat på spotpriset
- nätägaren några få ören för så kallad nätnytta
- staten 60 öre per kWh i form skattereduktion. (Kommer enlig förslag att upphöra 1 januari 2026)
- elcertifikat och ursprungsgaranti men av mindre betydelse
OBS! Den solenergi som jag använder själv är ”gratis”
17. BESKATTNINGSKONSEKVENSER MIKROPRODUCENT
- Man behöver inte ha F-skattsedel eller vara momsregistrerad.
- Man behöver inte betala in den moms som man får på ersättningen från el-handels eller-nätbolaget om man inte är momsregistrerad.
- Man säljer sitt överskott till en elleverantör.
- Om installerad effekt understiger 500 kW behöver man inte betala energiskatt.
- Om beloppet man säljer för understiger 40 000 kr behöver man vanligen inte betala inkomstskatt på intäkten.
18. INVESTERINGSKOSTNAD
Skattereduktion 20% för solpaneler reduceras till 15% från 1 juli 2025
50% för energilager och elbilsladduttag
maximerat till 50 000kr per person vid samägd fastighet.
Installeras batteri samtidigt med en hybridväxelriktare erhålles
50% i skattereduktion för växelriktaren. Installeras ej batteri erhålls 20%
(15%) i skattereduktion för växelriktaren.
Observera att bidrag bara ges till nätanslutna anläggningar (ON GRID).
Är en solcellsinstallation kanske den bästa pensionsförsäkringen?
Gratis ström som pensionär.
19. ANLÄGGNINGAR ÖVER 500kW
För anläggningar över 500kW sammanlagd växelriktareffekt måste man betala energiskatt 43,9 öre/kWh (54,875 öre inkl. moms) för all produktion.